11 Ocak 2013 Cuma

Justice Society of America V

Süper Kahraman Patlaması ve Justice Society of America


1940 yılı içerisinde DC kahraman portfolyosunu oldukça güçlendirdi. Superman ve Batman DC'nin iki yıldızıydı. Daha önce Sandman'den de bahsetmiştik. 1940 yılında bu kahramanların yanına yeni ve önemli kahramanlar eklendi.

1940 yılının Ocak ayında DC çatısı altındaki All-American Comics bünyesindeki ikinci dergi yayınlanmaya başladı: Flash Comics. Bu dergi süper kahraman ağırlıklı olarak tasarlanmıştı ve iki yeni DC süper kahramanını dünyaya tanıtıyordu. 

Bu kahramanlardan ilki dergiye de adını veren Flash'dı. 


Flash'ı yaratan Sandman'i de yaratan Batman yazarı Gardner Fox ve çizer Harry Lampert'dı. Jay Garrick isminde genç bir üniversite öğrencisi yardım ettiği bir deneyde kullanılan bir maddeyi uzun süreli soluduktan sonra inanılmaz hızlarda hareket edebilmeye başlamıştır. Bu gücünü de kötülerle savaşmak için kullanır. 

Flash diğer süper kahramanlar arasında en çok Superman'e yakın duruyordu. Batman ya da Sandman'deki karanlık tonlar Flash'da kesinlikle yer almıyordu, Flash oldukça mizahi bir tarzı olan bir karakterdi. Zaten çizer Harry Lampert da kariyeri boyunca hep mizahi eserlere odaklanmış bir çizerdi. Flash onun en ciddi işlerinden biriydi ve sadece beş macera boyunca Flash'ı çizecektı Lampert.

Flash günümüze kadar DC'nin ana süper kahraman kadrosunun as isimlerinden biri olmaya devam etti. Flash'ın yeniden yaratımları Superman ve Batman'den sonra DC evreninin en popüler karakterlerinden biri oldu.

Flash Comics'de ilk defa okuyucu karşısına çıkan bir başka karakter de Hawkman'di. Bu karakteri de Gardner Fox ve çizer  Dennis Neville yaratmıştı.


Hawkman bir eski Mısır prensinin reenkarnasyonu olan Carter Hall'un gizli kimliğiydi. Diğer DC kahramanlarından farklı olarak Hawkman en başta hikayesindeki reenkarnasyon öğesiyle ve gücünü aldığı Ninth Metal ile mistik kavramlara göz kırpan bir kahramandı. Bu temasıyla Hawkman çoğunlukla diğer DC kahramanlarının yaptığı gibi gündelik kötülerle savaşmıyordu, tamamen mistik bir atmosferde, gerçek üstü güçlerle savaşan bir kahramandı. Bu anlamda Hawkman DC kahramanları arasında bir ilkti.

İlerleyen yıllarda da DC evreninde yer alsa da Hawkman mistik yapısından hiç kurtulmadı. Belki de bu yüzden çok popüler bir kahraman asla olmadı. Her zevke hitap etmeyecek kadar ağır bir dokusu oldu hep.

Flash Comics ve sonrasında DC iyice süper kahraman dünyasına girmişti ve 1940 yılıyla birlikte tüm dergilerde ağırlıklı olarak süper kahraman maceralarına geçmeye karar verirler. Bu anlayışla halihazırda herhangi bir süper kahraman içermeyen dergiler için de yeni süper kahramanlar üretilmeye başlanır.

1940 Şubat ve Mart kapak tarihli More Fun Comics dergilerinde Spectre'nin iki sayıya yayılan ilk macerası yer alır.

Spectre'yi Jerry Siegel ve çizer Bernard Bailey yaratmıştı. Hikayenin ilk kısmı Jim Corrigan isimli bir polisin mafya tarafından o günlerin gözde infaz yöntemi olan bir varile çimento içine koyup daha sonra da denize atma suretiyle öldürülmesini anlatıyordu. Corrigan'ın ruhu ise dünyada kalıyordu. Hikayenin ikinci kısmında ise Corrigan'ın ruhu kendini öldürenlerden intikamını aldıktan sonra Spectre gizli kimliğiyle kötülükle savaşmaya kendini adıyordu.

Spectre'nin güçleri sadece bir ruh olmasından kaynaklanıyordu ama insanların onu gördüğü ve bu yüzden bir gizli kimliğe ihtiyacı olduğu da hikayeye biraz da zorlama da olsa sokulmuştu.

Spectre diğer DC karakterleriyle karşılaştırılınca oldukça farklı bir yerde duruyordu. Öncelikle diğer karakterlerin hepsinden çok daha karanlıktı. 1940'lar için alışılmadık derecede sert bir karakterdi. Superman ya da Batman düşmanlarını sadece yumruklarıyla dize getirirken daha ilk macerasında Spectre kendini öldürenleri acımasızca ve korkunç bir şekilde öldürmüştü.

Spectre'nin 1940'lardan sonra çizgisi inişli çıkışlı oldu. Kimi zaman uzun süre görünmedi, kimi zaman tekrar geri getirildi. Günümüzde ise yine altın çağını yaşamakta olan karakterlerden biri Spectre. Geniş kitleler tarafından sevilen bir karakter değil belki hala ama DC özellikle son on yılda onunla oynamayı, yeni şekillerde karşımıza çıkarmayı sevdi.

Adventure Comics dergisinde ise Mart 1940 tarihli sayıda yeni bir süper kahraman çizilmeye başlandı: Hour-Man.


Rex Tyler bir kimyacıydı ve Miraculo isminde bir hap buluyordu. Bu hap ona tam bir saat sürecek insanüstü güç ve dayanıklılık veriyordu. Hour-man belki de süper kahraman dünyasında o dönem için alışık olunmayan bir kavramı da ilk defa kullandı: süper güçlerin sınırları. Bir saat sonrasında Hour-man güçsüz kalıyordu ve tekrar Miraculo almadığı müddetçe normal bir insandan farkı kalmıyordu. (PS: Tabi alternatif bir bakış açısıyla belki de çizgi romanlardaki ilk uyuşturucu bağımlısı da Rex Tyler'dı.)

Gardner Fox 1940 yılının başında Flash Comics'den sonra DC ile olan bağlarını zayıflatıp Vince Sullivan ile birlikte Columbia Comics'de çalışmaya başladı. Tabi sektör hala katı bir yapı içerisinde değildi. Columbia Comics için çalışıyor olması DC için çalışmayacağı anlamına gelmiyordu Fox'un. Batman'den uzaklaştı ve bir süre sonra Hawman'i de devretti. Fakat bunları yaparken bir yandan da başka yeni karakterlerin yaratılmasında rol oynadı.

1940 Mayıs kapak tarihli More Fun Comics'de Gardner Fox ve çizer Howard Sherman imzasıyla Doctor Fate'in ilk macerası yer aldı.


Fate de Hawkmen ve Spectre ekolüne yakın duran bir kahramandı. Aynı zamanda Fate 1930'larda popülerliği üst düzeyde olan sihirbaz ekolünün de post modern bir temsilcisiydi. 1940'da hala sihirbaz maceraları çizgi roman dergilerinde yer buluyordu (Action Comics'deki Zatara gibi). Fakat Fate bu silindir şapkalı sihirbaz ekolünün değil sihirbaz güçlerine sahip süper kahraman ekolünün bir temsilcisiydi.

Fate'in farklı durduğu başka bir nokta da Gardner Fox belki bilinçli olarak belki de artık yoğunlaşan iş yükünün etkisiyle Doctor Fate karakterini uzun bir süre hiç geliştirmemesiydi. 1930'ların çizgi roman ekolüne yakın bir şekilde geçmişi ve özellikleri belirsiz ya da önemsiz bir karakter olarak yaşadı Fate uzun zaman. Yaklaşık bir yıl sonra karakterin ortaya çıkış hikayesi anlatıldı ve ondan sonra gelişmeye başladı.

Doctor Fate de günümüzde varlığını farklı şekillerde de olsa sürdüren bir kahraman. DC önümüzdeki ay yeni bir kimlikle yeni bir Doctor Fate serisi yayınlamaya hazırlanıyor.

All-American Inc.'in yayınladığı All-American Comics dergisindeki ilk süper kahraman ise Haziran 1940 tarihli sayıda ortaya çıktı. Aslında daha önce Gary Concord: The Ultra Man isminde bir karakter yaratılsa da bu karakter süper kahraman türünden çok bilim kurgu türüne yakın duruyordu.

Temmuz 1940'da ise Green Lantern All-American Comics'de ilk defa okuyucu karşısına çıktı.

Green Lantern Batman yazarı Bill Finger ve çizer Martin Nodell tarafından yaratılmıştı. Nodell o zamanlar Mart Dellon ismini kullanıyordu, zira çizgi roman sosyal olarak kabul gören bir sanat formu değildi henüz ve aile yemeklerinde çizgi roman çizerek hayatınızı kazandığınızı gururla anlatamıyordunuz.

Green Lantern karakteri dönemin diğer karakterlerinin aksine çizer Martin Nodell'in ilk formunu vermesiyle oluşturulmuştu. Nodell fikri dönemin demiryolu sinyalizasyon görevlilerinin kullandığı kırmızı ve yeşil iki renkli lambalardan almıştı. Karaktere kırmızı ve yeşil renkli bir kostüm çizdi. Lambaya ek olarak bir de yüzük düşündü, bu fikir de Wagner'in Der Ring des Nibelungen operasından ilhamla düşünülmüştü. Çin folkloründe de lamba yaygın kullanılıyordu. Karakter özelliklerinin bazıları için de Yunan mitolojisinden faydalandı Nodell. Son olarak karakterin bir tür "yüzüğü lambaya sürtüp süper güçlere kavuşan Alaaddin" olmasını tasarladı ve karakterin alt benliğine Alan Ladd ismini vererek bir harf oyunu yapmak istedi.

Karakteri Bill Finger biraz revize etti. Max Gaines Alan Ladd oyununu oldukça çocukça buldu ve izin vermedi. Karakterin ismi Alan Scott oldu. Bir demiryolu mühendisiydi. Bir kaza esnasında toprağından altına gizlenmiş yeşil bir lamba buluyordu. Bu lambadan bir yüzük yapıp süper güçlere kavuşuyordu Scott. Scott'ın Green Lantern güçlerine sahip olabilmesi için yüzüğünü 24 saatte bir lambaya sürtmesi gerekiyordu. Ayrıca güçleri tahta malzemeye etki etmiyordu.

Green Lantern de Flash gibi DC mitosunun önemli parçalarından biri olacaktı. Belki de ilk bakışta albenisi çok az olan Green Lantern hikayesi yıllar içerisinde geliştirilip, tekrar yaratımlarla DC mitosunun en keyifli süper kahraman hikayelerinden birine dönüşecekti.

Bu süper kahraman yaratma fırtınasının 1940 için son önemli örneği ise Ekim-Kasım 1940 kapak tarihli All-American Comis'de ilk macerası iki kısım halinde yayınlanan Atom oldu.


Atom çizer Ben Flinton ve yazar Bill O'Connor tarafından yaratılmıştı. Batman'i andırıyordu biraz. Sıska dalga geçilen bir çocuk olan Al Pratt eski bir boks antrenörünün yardımıyla fiziksel olarak güçlü Atom'a dönüşüyordu.

Bu şekilde DC 1940 yılı içerisinde yedi yeni süper kahraman yaratmış oldu. Bunlara Johnny Thunder ve ilk maceraları 1939'a kadar giden ama ancak süper kahramanlar popüler olduktan sonra geri dönen Crimson Avenger'ı da eklemek mümkün olabilir. Ama bu yedi süper kahramanın en büyük özelliği DC'nin 1941 başındaki büyük olayına öncülük edecek olmalarıydı.

Max Gaines All-American Inc.'i kurduğu zaman ona editörlükte yardım eden arkadaşı Sheldon Meyer'dı. İşlerin çoğu Max Gaines tarafından ve National Allied'daki ekiple birlikte yürütülüyordu. Bu açıdan özellikle başlarda Meyer'e düşen kritik editörlük işleri olmuyordu. 

Sheldon Meyer'in çizgi roman tarihine geçecek ilk fikri 1940 sonlarına doğru ortaya çıktı. Timely'nin Sub-Mariner ve Human Torch'u aynı macerada buluşturmasından da etkilenen Meyer yeni ortaya çıkan tüm süper kahramanların birlikte yer alacağı bir macera fikri üzerinde düşünmeye başladı. Bu şekilde aynı zamanda bu kahramanlara da bir derinlik katılması mümkün olacaktı. Bu fikrini DC'de çalışan yazar, çizer ve editörlerle paylaştı. Superman ve Batman'i böyle bir projenin içine sokmanın biraz zor olacağına karar verildi. İkisinin de  Action Comics ve Detective Comics'deki maceralar dışında kendilerine ait dergileri vardı, Superman aynı zamanda günlük gazete bandında yaynlanıyordu. Bu iki karakter dışarıda bırakılarak diğer tüm DC süper kahramanlarının bulunacağı bir macera kurgulama işi Gardner Fox'a verildi.

Fox DC ile olan bağlarını 1940 başında zayıflattıysa da ortaya çıkardığı üç yeni karakter ile 1940 sonlarına doğru tekrar DC ile daha fazla iş yapar hale gelmişti. Bu proje ile birlikte tam zamanlı olarak DC'ye döndü. Columbia Comics için sadece bir iki iş daha yapacaktı ilerleyen aylarda. Tüm karakterleri içine alan bir  hikaye yazıldı ve bu hikaye DC'nin 1940 yazında mevsimlik olarak çıkarmaya başladığı All-Star Comics'in 1940 Kış kapak tarihli sayısında tüm çizerlerin desteğiyle yayınlandı.


Justice Society of America böyle doğdu. Bu çizgi roman tarihindeki ilk süper kahraman takımıydı. İlk macera bir deneme niteliğindeydi. Toplamda sadece 3-4 sayfalık materyalde bu JSA'nın ilk toplantısı çiziliydi ve birden fazla kahramana yer verilmişti. Onun dışındaki kısımlarda her süper kahraman bir macerasını anlatıyordu. Böylelikle ortak çizilmesi gereken kısımlar minimuma indirilmişti. Tüm hikayeleri Gardner Fox yazarken bir çok çizer birlikte çalışmış, Sheldon Meyer bile çizim yapmıştı. Tek bir kahramana odaklanan kısımları o kahramanı normalde çizen çizer çizmişti. 

İlk maceranın sonunda Flash FBI başkanının hepsiyle birlikte görüşmek istediğini gruba söylüyordu ve toplantı bu şekilde sonra eriyordu. Esas ilk JSA macerası olacak bir sonraki sayıya da hazırlık yapılıyordu bu şekilde. 

Justice Society of America biraz ikinci planda kalmış karakterleri içerse de herkesin çok sevdiği bir konsepti hayata geçirmiş oldu. Super kahramanların etkileşimleri daha sonra çizgi roman tarihinin vazgeçilmez bir kavramı oldu. 

Justice Society of America geçen yıllarla birlikte yenilense ve farklı versyonları ortaya çıksa da DC bu ekibin bir araya gelmiş hali olan JSA'yı canlı tutmayı seçti her zaman. Bu DC'nin maceralarına çeşitlilik getirdiği gibi devamlılık problemlerinin de ilk örneklerinden biri olacaktı. 

JSA'nın bir başka etkisi de Gardner Fox'u DC kadrosu içerisinde Siegel ve Shuster ile Bob Kane'den sonra en prestijli üçüncü isim haline getirmesiydi. 1940'dan 1960'ların sonlarına kadar DC'de çalışacaktı Gardner Fox ve bu dönemde DC'nin yaptığı bir çok önemli şeyin altında onun imzası olacaktı.

Devamı:

1941, Yaklaşan Savaş, Büyüyen Çizgi Romanlar

3 Ocak 2013 Perşembe

Justice Society of America IV

Timely Comics : İlk Yıllar


1939 yılı sonlarında DC grubu giderek büyürken rakiplerinden sadece biri olan Martin Goodman ilk çizgi roman denemesi Marvel Comics büyük başarı kazandıktan sonra bu başarıyı devam ettirmek için çalışıyordu. 

Timely Comics ilk önce düzenli çıkacak bir dergi kurgusu ile okuyucuları ile buluşmaya başladı. Bu dergi Marvel Mystery Comics'di. Marvel Comics'in bir devamıydı bu dergi ve 2. sayıdan başlamıştı. İçerik Marvel Comics'in neredeyse milyon satan ilk sayısındaki içerikti. Namor, Human Torch ve Ka-zar bu dergide boy gösteriyorlardı. Bu dergi Aralık 1939 kapak tarihiyle 1939 yılının sonuna doğru piyasaya çıktı. 

Timely bir ay sonra ikinci dergisini çıkarmaya başladı Daring Mystery Comics. Goodman DC'nin başarısından alınması gereken dersi almıştı. Kısa zamanda zengin içerik sunacak kadar büyümesi, farklı tatlara hitap eden dergiler çıkarması meyvelerini verecek bir yatırım olacaktı. Zira sektör doğum sancıları içerisindeydi ve yaptığınız herhangi bir şeyin fiyasko olma ihtimali ne kadarsa fazlaysa, çok başarılı olup sizi zengin etme ihtimali de eşit miktarda fazlaydı. 

Daring Mystery Comics kısa zamanda üretilmiş bir çizgi romandı. DC'nin Superman öncesindeki yayınlarını andırıyordu hem içerik hem de kalite açısından. Bu haliyle DC'nni yayınlarının ciddi anlamda gerisindeydi. Dergide tek dikkat çeken yeni bir süper kahramandı: Fiery Mask.


Bu kahraman biraz daha o günün süper kahraman şablonuna uysa da DC'nin benzer kahramanlarından oldukça gerideydi. Zira bu kahramanı yaratan Goodman'ın materyalleri satın aldığı Funnies Inc. için çalışmakta olan çok genç bir çizer Joe Simon'dı. 

Joe Simon İngiltere'den New York'a göç etmiş bir Yahudi ailenin çocuğuydu. Liseden sonra çeşitli yerlerde çizimler yaparak hayatını kazanmaya başlamıştı ve bir şekilde kendini Lloyd Jacquet'in Funnies Inc. şirketinde bulmuştu. Burada Jacquet için çizimler yapıyordu ve Jacquet ondan Martin Goodman'ın yeni dergisi için bir karakter yaratmasını istediği zaman Fiery Mask'i yarattı. Fiery Mask 1939-40'da kısa süre Timely Comics'in dergilerinde yer aldıysa da kalıcı olmadı. Günümüzde Fiery Mask'ın tekrar yaratılmış bir hali çizgi roman sayfalarında zaman zaman görünüyor. Bu da Fiery Mask'ı daha sonra Marvel olacak Timely Comics'in yaşayan en eski 4. süper kahramanı yapıyor.

Timely Comics'in yeni çizgi romanları ile ilgili enteresan ufak bir not da DC'de Siegel ve Shuster'a Superman çizimlerinde hayalet olarak yardımcı olan Paul Lauretta'nın Marvel Mystery Comics'de de American Ace adlı bri macera çizmesidir. Bu şekilde Lauretta hem DC hem de Marvel'a iş yapan ilk çizer olma ünvanını da gayrı resmi olarak da olsa almıştır.

Daring Mystery Comics Haziran 1940'a kadar düzenli yayınlandı. Daha sonra yayına son verildi. 1941 de 1942 de numaralandırmayı takip eden birer sayı daha yayınlanacatır ama Daring Mystery Comics'in resmi olarak başarısız olduğunu söylemek yanlış olmaz ve bir daha düzenli olarak yayınlanmaz. Yayınlanan 5 sayıda çeşitli karakterler yaratılmış ve öldürülmüştür. Joe Simon ilk 2-3 sayıda yer aldıktan sonra 1940 başında Funnies Inc.'den ayrılır.

Funnies Inc.'den sonra Joe Simon Victor Fox için çalışmaya başlar. Victor Fox Harry Donenfeld'in basım şirketinde muhasebecilik yapmaktadır. DC'nin büyüdüğü bu altın çağında şirketin defterleri de Victor Fox'un elinden geçmektedir. Fox bir gün gördüğü rakamların oldukça etkileyici olduğuna karar verir. Donenfeld'in şirketinden ayrılır, aynı binada bir ofis kiralar ve kendi çizgi roman şirketi Fox Feature Syndicate'ı kurar. Joe Simon şirketin ilk çalışanı ve editörü olur. Bir çizgi roman şirketinde editörlük yapmak için oldukça genç ve tecrübesizdir. Ama Fox'un hiç çizeri, yazarı, çalışanı olmadığından bu çok problem değildir. Çizim stüdyolarından çizgi romanlar satın alıyorlar ve basıyorlar, Joe Simon da bu sürece editörlük yapıyordur.

Bu esnada Timely'nin Marvel Mystery Comics dergisi diğer derginin başarısızlığına rağmen başarılı bir şekilde devam ediyordu yayın hayatına. Halk Human Torch ve Namor'u sevmişti. Mart 1940'da üçüncü Timely dergisi Mystic Comics piyasaya çıktı. Bu dergi de tarz olarak Daring Mystery Comics'e benziyordu ve kaderi de ona benzeyecekti. Haziran 1940'a kadar 4 sayı yayınlandıktan sonra düzensiz yayınlarla 10. sayıya kadar ulaşabildi. Kahramanlar ve maceralar sürekli değişti.

Tüm bunlar olurken Timely bir yandan değişik çizerlerden ve çizim stüdyolarından materyal alıyordu, diğer yandan da Funnies Inc.'in ana müşterisi olmuştu. Funnies Inc. neredeyse Human Torch ve Sub-Mariner çizmekten başka iş yapamıyordu. Timely de bir yandan DC'nin yaptığı gibi yazar ve çizerleri kadrolu olarak çalıştırmaya başlamıştı. 

Ağustos 1940'da Joe Simon Fox'dan ayrıldı ve Timely için çalışmaya başladı. O güne kadar Martin Goodman editörlük görevini de yürütüyordu. Joe Simon Timely Comics'in ilk gerçek editörü oldu. Bu Joe Simon'ın çizgi roman dünyasının en akılda kalıcı isimlerinden biri olmasındaki ilk adımdı. 

Simon geldikten sonra Timely, Red Raven Comics isminde bir denemeye girdi. Fakat sadece bir sayı yayınlandı bu dergi. İkinci sayısında Joe Simon radikal bir kararla, DC'nin Superman ve Batman için yaptığını yaparak derginin adını The Human Torch'a çevirdi. Artık Timely Comics'in de kendi süper kahramanının adını taşıyan bir dergisi vardı. 

Fakat sadece Superman ve Batman maceraları içeren DC dergilerinin tersine Human Torch'da hem Human Torch, hem Namor ve hatta başka kahramanların hikayeleri yer alıyordu. Bu dergi adeta Marvel Mystery Comics'in bir kopyasıydı. Timely Comics 1940 yılının ikinci yarısını ve 1941 başını her ay çıkan Marvel Mystery Comics ve mevsimlik çıkan Human Torch ile geçirdi. Human Torch ve Namor başarılı olmuşlardı ama Timely hala onların yanına başka kahramanlar koyamamıştı.

Yine de Timely o zamanın çizgi romanında bir ilk olan bir şeyi yaptı. Human Torch ve Namor aynı maceralarda buluşmaya başladılar. Bu tarzı DC hiç denememişti, çünkü pratik olarak zor bir tarzdı. Çoğunlukla her karakteri farklı bir yazar yazıyordu. İlk önce iki yazarın bir araya gelip hikayeyi belirlemesi, daha sonra da daha da önemlisi iki karakteri çizen çizerlerin birlikte panelleri oluşturmaları gerekmekteydi. Çok farklı tarzları olan çizerlerin aynı paneli çizmeleri de çok kolay bir şey değildi. 

Timely zor da olsa bunu yaptı. Haziran 1940 sayılı Marvel Mystery Comics #8 bir Sub-Mariner macerası ile başladı. Maceranın son iki sayfası ise Human Torch'u da içeriyordu. 


Hikayede Namor New York şehrinde kaos oluşturup en son bir köprüyü yıkmaya çalışırken Human Torch karşısına çıkar ve daha fazla zarar vermesini engeller. 

Bir sonraki hikaye ise olayı Human Torch gözünden anlatır. Namor'un arkasından şehirde yarattığı kaosu takip eden ve zor durumda kalanlara yardım eden Torch en son bir köprünün üstünde Namor'u bulur. Bu sefer ikilinin karşılaşması alternatif çizimlerden oluşan 1 sayfa ile verilir. 

İkilinin kapışması Marvel Mystery Comics #9'da devam eder. Her birinin avantajlı ve dezavantajlı olduğu havada ve suda devam eden uzun bir kavgadan sonra Namor Torch'u havası alınmış bir cam fanusa kapatır ve ateşini söndürür. Ama fanusu açtığı anda Torch alev alacağından fanusun kapağını açamaz, hikaye bir zirve yaparak böyle sona erer. Marvel Mystery Comics #10'da devreye Sub-Mariner hikayelerinin yan karakteri Betty Dean girer, Namor Torch'u serbest bırakır ve hikaye sona erer. 

Bu karşılaşmada çok da bir hikaye derinliği yoktu. Sadece bu popüler iki kahraman karşılaşsa ne olacağı verilmeye çalışılarak 1+1 > 2 formülüyle ortaya büyük bir sansasyon çıkarmak hedeflenmişti. Ama başarıya da ulaşmıştı. Marvel Mystery Comics bu maceranın da desteğiyle çok iyi satış rakamları yakalar. Bu ikili bu macerayla başlayarak bir çok sefer aynı macerada birlikte çizilir. Sub-Mariner ve Human Torch çizgi roman dünyasının ilk crossover ikilisi olur. DC'de bu birlikteliğin başarısından etkilenecek ve aynı dönemlerde kendi kahramanları için benzer hikayeler tasarlamaya başlayacaktır. 

Bu dönemde Timely Comics'in DC'den farklı olarak yaptığı diğer bir şey ise savaş hikayeleridir. Savaş Avrupa'da giderek yayılmaktadır. Mayıs 1940'da Almanlar bir ay içerisinde Hollanda, Belçika, Luxemburg ve Fransa'yı işgal ederler ve Fransa savaş dışı kalır. Japonlar henüz Pasifik'teki harekatlarına başlamamıştır ama Amerikan toplumunda ibre Almanlar aleyhine dönmeye başlamıştır. Amerika'nın tarafsız kalması gerektiğini iddia edenler giderek azalırken Nazi'lere karşı görüşler de giderek güçlenmekteydi. 

Böyle bir durumda Ağustos 1940 kapak tarihli Marvel Mystery Comics #10 ile Timely ilk defa yapılan bir şeyi yaptı, kapakta Sub-Mariner Naziler ile savaşırken çizildi.


Dergideki Sub-Mariner macerasında Namor aslında Naziler ile savaşmıyordu. Ama kapak oldukça cesurdu ve büyük gürültü koparttı. İki sayı sonra Namor gerçekten Naziler ile savaşmaya başladı. O dönemde DC maceralarında da benzer hikayeler görülmeye başlamıştı. Ama bu kadar açık bir taraf tutma asla yoktu, en fazla yabancı casusların Alman aksanıyla konuştukları ima ediliyordu ve hikayeler hep Amerika'yı savaşa sokmak ya da işgal etmek isteyen düşmanlardan Amerika'yı koruma temasını taşıyordu. Timely'ise bir cesaret gösterisi ile Sub-Mariner'i Naziler ile savaşa sokmuştu. Bu durum savaş Amerika'ya yaklaşırken devam edecek ve savaş esnasında nerdeyse propogandaya dönüşecektir. 

Timely için 1940'ın sonrasında atılan önemli bir adım artık DC'ye güçlü bir rakip olduklarını da netleştirdi. Timely ile Funnies Inc.'in ilişkisi bir müşteri satıcı ilişkisinden çıkmıştı. Funnies Inc.'in Timely'e verebileceği çok bir şey kalmamıştı. Tüm yaratıcı süreci Timely adına Joe Simon kontrol ediyordu. Zamanla Funnies Inc. için çalışan yazar ve çizerlerin büyük bölümü direk olarak Timely için çalışmaya başlamıştı ve Timely istediği anda kalan tüm yazar ve çizerleri kendine bağlayacak ücretleri ödeyip Funnies Inc.'i batırabilecek durumdaydı. Lloyd Jacquet 1940 sonunda Human Torch ve Sub-Mariner'ın tüm yayın haklarını Timely Comics'e sattı. DC'nin Superman ve Batman için yaptığı hukuki hamleye benzeyen bu hamle sonunda Timely sektördeki yerini ve geleceğini garanti altına aldı ve büyümenin yollarını aramaya devam etti. 

Son olarak Timely'de bunlar olurken 17 yaşında bir genç de asistanlık yapıyordu. Çizerlerin mürekkep hokkalarını dolduruyor, çizimlerdeki balonları yazım hatalarına karşı kontrol ediyor, öğlen yemeklerini getiriyor ve yaptığı en ciddi iş olarak bitmiş panellerden kurşun kalem eskizleri siliyordu. Bu genç, Martin Goodman'ın eşi Jean Goodman'ın kuzeni Stan Lieber'dı. Jean Goodman'ın babası olan amcası Robbie Solomon'un ricasıyla Joe Simon tarafından işe alınmıştı. Yeni doğan böyle bir sektörün kalbinde çalıştığı için oldukça şanslıydı ve kısa zamanda bu şansını iyi kullanıp bu sektörü çok ilerlere götürecekti.

Devamı:

Süper Kahraman Patlaması ve Justice Society of America