22 Kasım 2012 Perşembe

Superman I

Superman'in Doğuşu I

Jerome 1914 yılında Cleveland'da doğdu. Litvanya göçmeni Yahudi bir ailenin altı çocuğunun en küçüğüydü. Ortaokuldayken filmlere, çizgi roman ve karikatürlere ve o zamanlar yeni yeni moda olmaya başlayan bilim kurgu eserlerine meraklı sessiz bir çocuktu. Cosmic Stories isminde bir bilim kurgu fanzini çıkartıyordu ve bu fanzin  muhtemelen Amerikan bilim kurgu fanzinlerinin ilk örneklerindendi.

Liseye geçince okul gazetesinde karikatürler çizmeye başladı. 16 yaşında kendi gibi Doğu Avrupa'dan gelen Yahudi bir ailenin oğlu olan Joseph ile arkadaşlık etmeye başladı. Benzer şeylerden hoşlanıyorlardı. Çizmeyle yazmayla ilgiliydi ikisi de. 

Joseph Toronto'da doğmuş, ama ailesi çektikleri fakirlikten bir nebze kurtulabilmek için Cleveland'a taşınmıştı. Küçüklükten itibaren çizmeye meraklıydı o da ama ailesinin durumu sürekli çalışmasını gerektirmiş, çizmeye hiç vakit bulamamıştı.

Liseyi bitirdikten sonra ikili Cleveland School of Art'a devam etmeye ve birlikte çizimler yapmaya başladılar. Fanzinler çıkartıyorlar ve çizgi romanlar çiziyorlardı. Telepatik güçleri olan saçsız bir adamın dünyanın kontrolünü ele geçirmesiyle ilgili bir çizgi roman yazmışlardı. Esin kaynakları Nietzsche'nin Übermensch kavramıydı ve bu kötü kahramana Superman adını vermişlerdi. Bu kahramanı Jerome'un yayınladığı Science Fiction fanzininde çizdiler ilk defa.



İlk bakışta kurdukları karakter enteresan görünmüştü Jerome ve Joseph'e. Jerome'un babası bu karakteri yaratmalarından bir sene önce çalıştığı dükkandaki bir hırsızlık olayı esnasında kalp krizi geçirerek ölmüştü. Superman'in ilk kurgusu insanlığın bir adım ileri gitmesiyle alakalıydı Nietzsche felsefesini de işin içine katacak olursak.

Ama Jerome karakteri tekrar kurgulamaya girişti. Yeni kurguda Superman iyi bir kahramandı. Bu konudan hiç bahsetmese bile etrafındaki bir çok insan Superman'in iyi bir kahraman haline gelmesinde Jerome'un o zamanlar içinde bulunduğu ruh halinin ve babasının ölümün etkisi olduğunu düşündüklerini belirtirler.

Jerome kahramanı bugünkü formatına soktuktan sonra kahramanın ilk çizimlerini Joseph ile birlikte yaptılar. Kahramana bir de kimliğini gizlemek için bir alternatif kimlik buldular : Clark Kent. İlk çizimleri Consolidated Book Publishing isminde bir çizgi roman yayıncısına gönderiler. Consolidated işi beğendi ve ikiliye birlikte çalışabileceklerini ve bu çizgi romanın iş yapabileceğini düşündüklerini belirten bir mektup gönderirler. Ama yaklaşık aynı zamanda şirket çizgi roman yayınlama işinden vazgeçer.

Jerome ve Joseph bu durum karşısında yıkılırlar. Özellikle Joseph bu durumu zor kabullenir. Üzüntüsünden ve öfkesinden tüm çizimlerini -bazı kaynaklara göre- yakar ya da -bazı kaynaklara göre- yırtıp atar. Ellerinde sadece bir iki kapak çizimi kalmıştır. Joseph için Superman işi buraya kadardır.

Jerome bu noktada Superman'i daha benimser. Onun bırakmaya niyeti yoktur bu işin peşini. Başka çizerlerle görüşmeye başlar. Bu çizerler arasında okuldan arkadaşları olduğu gibi daha yaşlı, sektörün içinde çizerler de vardır. Bu çizerler arasında 30'ların ünlü kahramın Buck Rogers'ın çizeri Russell Keaton bile vardır. Keaton'ın Superman ile ilgili bir iki çizim bile yaptığı yıllar sonra Jerome'un arşivinden çıkan dökümanlar ve çizimlerden anlaşılacaktır.

Ama sonuçta hiç bir çizer ile anlaşamaz Jerome. İletişime geçtiği arkadaşları stil olarak Jerome'un düşündüğü şeye yakın hissetmezler kendilerini. Keaton ve diğer profesyonel çizerler ise adı sanı duyulmamış bir genç ile ortaklığı riskli görürler. Jerome bunun üzerine Joseph'i tekrar Superman üzerinde çalışmaya ikna eder. İkili tekrar işe koyulurlar.

Russell Keaton ile yaptıkları çizimlerde Superman'in geçmişi konusunda bir miktar bilgi ortaya koyulur. Kent ailesi Superman'i çocukken bulmuştur. Bilmedikleri bir dil konuştuğundan başka bir ülkeden gelen bir göçmen olduğunu düşünmüşlerdir. Aslında Superman gelecekten bir zaman makinasıyla gelen dünyadaki yaşayan son adamın oğludur. Bu karakter özellikleri aslında Jerome ile Joseph'in de yaşadığı göçmenlik olgusunu derinlerinde taşımaktaydı. Superman içinde yaşadığı toplum için bir yabancıydı aslında. Bu tema ilerki yıllarda Superman hikayelerinde çok önemli bir tema olacaktır.

Joseph ile Jerome tekrar çalışmaya başlayınca ikili karakteri biraz daha ileri götürürler. Superman'in bir kadına aşık olması gerekiyordur, onun için Lois Lane karakteri ortaya çıkar. İkili filmlere düşkündür ve karakterlerin isimleri dönemin sinemasının büyük isimleri Clark Gable'dan, Kent Taylor'dan, Lola Lane'den esinlenerek konulmuştur. Clark Kent ikili tarafından kurgulanırken karakter olarak bir miktar Jerome'a, fiziksel özellikler açısından da Joseph'e benzetilir. Superman ise fiziksel olarak Jerome'a benzeyecektir. Lois Lane'in karakteri dönemin B filmlerinin kadın gazeteci karakteri olan Torchy Blane'den esinlenerek oluşturulsa da kaderin cilvesi, fiziksel özellikleri de Jerome'un gelecekteki eşine benzeyecektir.

1935 yılında Joseph ve Jerome Lois Lane için bir çizim seansı yapmaya ve bu seansta bir model kullanmaya karar verirler. Bir Ohio gazetesinde daha önce tecrübesi olmayan, resim modelliği yapmak isteyen bir lise öğrencisi Jolan Kovacs'ın verdiği ilan dikkatlerini çeker. Joseph ilanı veren Jolan'ı arar ve bir seans ayarlarlar. Jerome Superman için, Jolan da Lois Lane için modellik yapar. Lois Lane karakterinin ilk çizimleri tamamen Jolan'ın fiziksel özelliklerini yansıtmaktaydı.

İkili Jolan ile uzun yıllar karşılaşmazlar. Jolan önce Joanne Carter ismiyle modellik yapmaya devam eder. İkinci dünya savaşı esnasında bir tersanede çalışır. Savaştan sonra New York'a taşınır Joanne. Bir gece bir baloda Jerome ile karşılaşır yıllar sonra. İkisi de daha önce evlenip boşamıştır. 1948 yılında evlenmelerine kadar giden bir ilişkiye başlarlar. Ve Jolan ile Jerome, Jerome ölene kadar, 48 yıl, evli kalırlar.

1937 yılı civarında Joseph ve Jerome okulu bitirip Cleveland'dan New York'a taşınırlar. Artık çizgi roman sektörünün kalbindedirler ve tanıdık bir şirkete de işler yapmaya başlarlar: National Allied. İkili National Allied'in genç çizerleridir. Binbaşı ikilinin işlerini beğenmiştir. Binbaşıya gönderdikleri ilk çizimleri bir paket kağıdına ve bir duvar kağıdının arkasına çizmişlerdir. Binbaşı ikiliye "İşiniz, çizimleriniz ve hikayeniz güzel, sizinle çalışacağız. Ama lütfen düzgün kağıda mürekkep ve kalemle çizim yapın" der. İkili New Fun dergisinde Henri Duval isimli korsan bir karakter ve daha sonra da Doctor Occult isminde doğa üstü güçleri olan bir dedektif yaratırlar. National Allied'ın yeni dergisi Detective Comics'in yıldızları ise bu ikilidir. Derginin en iddialı kahramanı Slam Bradley'i yaratırlar.

Her şey iyi gitmektedir ikili için ama Superman konusunda bir gelişme yoktur. National Allied'da daha çok kendilerinden istenen tarzda karakterler çizip yazarlar. Superman fikirlerini bir karikatür olarak çizip bir çok yayıncıya gönderirler. Artık karaktere son hali verilmiştir. Amerikan sirk kültüründeki Strong Man kavrayışında karşıt renklerden oluşan bir kıyafeti vardır. Göğsünde kocaman bir S sembolü yerleştirmiştirler. Karakter ayrıca bir pelerin giyiyordu, bu o zamanın çizgi roman kahramanları için de oldukça sıradışıydı. O zamana kadar yapılan herşeyden çok farklıdır Superman. Ama ikilinin her yerden aldıkları cevap aynıdır: ret.

1937 yılında yeni Action Comics için çalışmalar sürerken ikilinin hayatını ve çizgi roman tarihini değiştirecek bir şey olur. İlk işe başladığında National Allied'da kısa bir süre binbaşıyla çalışmış bir editör olan Sheldon Meyer Superman karikatürünü eline geçirir ve çok beğenir. Etrafındaki herkese bu genç çocukların iyi iş çıkarttıklarını ve karikatürlerinin çok iyi olduğunu söylemektedir.

Bir süre sonra Meyer karikatürü arkadaşı Max Gaines'e gösterir. Gaines de bir yayınevinde editör olarak çalışmaktadır. İşin ilginci Jerome ve Joseph karikatürlerini daha önce Gaines'e göndermişler ve red cevabı almıştırlar. Gaines bu fikrinden vazgeçmez ama belki de Meyer'in ısrarlarıyla karikatürü o zamanlar çıkaracağı yeni dergi için orjinal materyal arayan bir arkadaşına gösterir. Bu arkadaş ikilinin zaten iş yaptığı Harry Donenfeld'den başkası değildir ve çıkacak yeni dergi de Action Comics'dir.

National Allied'ın editörü Vin Sullivan yeni çıkacak dergi için karikatürü tekrar düzenlemelerini ve sayfada 8 panel olacak hale getirmelerini ister. Jerome ve Joseph karikatürü tekrar düzenlerler, ama kendi uygun gördükleri şekilde. Sayfa düzeni o zamanlar sık kullanılan formatın biraz dışındadır. Karikatürdeki panellerin birini kapak resmi olarak seçerler, büyütürler. Vin Sullivan kapak resmini riskli bulsa da olur verir.

Detective Comics Inc.'in dördüncü dergisi Action Comics 1938 yılının Nisan ayında, Haziran 1938 kapak tarihiyle ve tüm zamanların en çok bilinen çizgi roman kapağıyla çıkar. Çizgi roman, artık Detective Comics Inc. altında birleşmiş şirketin diğer yayınları gibi bir toplamadır. İlk macera Superman'in Jerome Siegel ve Joe Shuster imzalı ilk macerasıdır.



Devamı: Superman'in Doğuşu II

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder