25 Kasım 2012 Pazar

Savaş Öncesi Büyüme Çabaları ve Rekabet

Yeni Dergiler


1938 yılının nisan ayında Action Comics'in ilk sayısı çıktı. Aynı zamanda dünya ciddi bir şekilde savaşın eşiğindeydi. Almanya Çekoslovakya'yı açıkca tehdit ediyordu. Zaman zaman gerilim azalsa da herkes Almanya'nın er ya da geç Çekoslakya'ya saldıracağından ve topyekün bir savaşın çıkacağından emindi. Ama savaş yoğun çabalarla ancak eylül 1939'a kadar engellenebilecekti. 

Bu esnada Amerika hala meseleye uzaktı. Çizgi roman dünyası kendi gelişmelerine odaklanmıştı. Savaş çıktıktan sonra bile bu durum devam edecekti. 1938-1939 yılında Action Comics ile 2. Dünya savaşı arasında çizgi roman dünyasında üç önemli olay sayılabilir.

Bunlardan ilki Max Gaines'in Hary Donenfeld ile iş yapmaya başlamasıydı.

1938 yılında Detective Comics Inc. dört dergi yayınlıyordu: Action Comics, Detective Comics, More Fun Comics ve New Adventure Comics. Action Comics'in getirdiği gelirle birlikte dergiler sekmeden oldukça düzenli yayınlanmaya başlamıştı. Dört dergi de bir süre içerik ve yazarlar/çizerler açısından çok fazla değişikliğe uğramadan yayına devam etti. Kasım 1938'de New Adventure Comics isim değiştirerek Adventure Comics oldu.

Max Gaines 1930'ların başlarından beri çizgi roman ve karikatürler yapan bir isimdi. Hary Donenfeld'in arkadaşıydı. Siegel ve Shuster'in Superman'i onun elinden geçerek Donenfeld'e ulaşmış ve hayat bulmuştu. Gaines 1938 yılında Donenfeld'in kapısını yeni kuracağı şirkete finansör olması için çaldı. Donenfeld çizgi roman işinden ciddi paralar kazanmaya başlamıştı Action Comics ile birlikte. Gaines'in isteğini olumlu karşıladı. Tek şartı Detective Comics Inc.'in ortağı olan Jack Liebowitz'in yeni şirketin de ortağı olmasıydı. Gaines bunu kabul etti ve All-American Publications kuruldu. 

Detective Comics ile National Allied Publications bu arada National Comics adı altında birleşmişti (ya da birleşmek üzereydi, bu birleşmenin 1930'larda olduğu bilgisi dışında elimizde net bilgi yok) Yayınlanan dergiler Detective Comics Inc. künyesiyle yayınlanıyordu ama. National Comics daha çok iki şirket için bir üst kimlikti, zira birleşmede önce bile iki şirket herşeyleriyle aynıydı. 

All-American Comics'de aynı ailenin mensubuydu ama merkezinin fiziksel olarak başka yerde olmasıyla birlikte farklı bir şirket kimliği de vardı. Çizerler ve yazarlar paylaşılıyordu ama All-American Comics National Comics bünyesinde olmayan isimlerle de çalışıyordu. 

Bu yeni şirketin ilk yayını 1939 yılının şubat ayında (Nisan 1939 kapak tarihiyle) raflarda yerini aldı: All-American Comics. Bu dergi biraz daha eski tip bir çizgi roman dergisiydi. More Fun Comics'e yakın görünüyordu. Mizahi hikayeler ağırlıktaydı. Derginin editörlüğünü büyük ihtimalle Max Gaines yapıyordu ama künyede editör ismi yer almıyordu.

Aynı ay içerisinde çıkmaya başlayan bir diğer dergi de Movie Comics oldu. Picture Comics Inc. adı altında çıkıyordu ve National Comics çizerlerinin desteği vardı arkasında. Ama farklı bir formatı vardı bu derginin, film  karelerini tekrar çizme yoluyla film hikayeleri anlatmaya çalışıyordu. Pek ilgi görmedi ya da çok zahmetli olduğundan sadece 6 sayı yaşayabildi. Daha sonra Picture Comics Inc. adı da duyulmadı hiç. 

Ama All-American Comics daha kalıcı olacaktı. Yaklaşık 10 sene boyunca giderek daha da iyileşerek çizgi roman dünyasının altın çağında iz bırakan dergilerden biri olacaktı.

Savaş öncesi dönemle ilgili ikinci önemli gelişme ise Superman'in başarısı sonrasında Superman benzeri başka kahramanlar yaratılmasına karar verilmesi oldu. Bu iş için bir süredir Detective Comics ve More Fun Comics dergilerinde mizahi hikayeler yazan ve çizen bir isim ortaya çok parlak bir fikir atar. Ve Bob Kane ismindeki bu yazar/çizere bu karakterin Detective Comics'in 1939 Mayıs sayısına yeni bir macerasını yazıp çizme işi verilir.

Devamı:

Kara Şövalye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder