15 Kasım 2012 Perşembe

Yerinden Oynayan Taşlar

1937 yılında Detective Comics'in ilk sayısı çıktığında Malcolm Wheeler-Nicholson'ın başını çektiği çizgi roman şirketi aslında iki şirketten oluşuyordu.

National Allied Publications Malcolm Wheeler-Nicholson'ın ilk şirketiydi. New Fun Comics'in ilk altı sayısında ve Big Book of Comics'de bu şirketin adı vardı. 

Wheeler-Nicholson ikinci dergi New Comics için National Allied Newspaper Syndicate isminde ikinci bir şirket kurmuştu ve bu şirketin sadece ismi farklıydı. Ocak 1937'de New Comics'in ismi New Adventure Comics olarak güncellendi.

1936'da New Fun Comics, isim değişikliğiyle More Fun adını aldığında çizgi romanın künyesindeki yayıncı da More Fun Inc. oldu. İki sayı sonra More Fun More Fun Comics adını alacak ve yayıncı firma olarak 14. sayıya kadar More Fun Inc. görünmeye devam edecektir.

1936 yılının Kasım ayında Detective Comics için Detective Comics Inc. şirketi kurulurdu. Bu şirketin ortakları Wheeler-Nicholson, Wheeler-Nicholson'ın o dönem borcu olan yayıncı iş adamı Harry Donenfeld ve Donenfeld'in muhasebeciliğini yapan yakın arkadaşı Jack Liebowitz'di. Detective Comics'in ilk sayısında bu şirketin ismi ve editör olarak binbaşı Wheeler-Nicholson'ın adı yer almaktaydı.











Detective Comics Inc. kurulurken Wheeler-Nicholson diğer şirketlerini de Nicholson Publishing Company adı altında tek şirket olarak birleştirdi. Kasım 1936'dan sonra çıkan Detective Comics dışındaki tüm National Allied yayınları Nicholson Publishing Co., Inc. yayıncı adıyla yayınlandı.

Wheeler-Nicholson ve yayınları 1938 yılının Mart ayına kadar bu organizasyon yapısı içerisinde yayınlandılar.  Wheeler-Nicholson grubu üç dergi çıkartıyordu düzenli olarak: More Fun Comics, New Adventure Comics ve Detective Comics. Detective Comics aynı isimdeki şirket tarafından çıkartılırken diğer dergiler Nicholson Publishing Company adı altında çıkıyordu. 

Üç dergi de tarzlarını korudular bu sürede. More Fun Comics mizahi öğelere, Detective Comics gizemli dedektiflik öykülerine, New Adventure Comics ise macera öykülerine yer veriyordu. Üç dergide çalışan kadro da artık oldukça tecrübeli hale gelmişti. 

Detective Comics diğer dergilerden daha başarılıydı, daha düzenli çıkıyordu. Dergi ilk sayısından beri yaklaşık aynı isimleri koruyordu. Ed Winiarski ve Alex Lovy gibi yeni isimler 1937 yılı içerisinde Detective Comics sayfalarında çalıştılarsa da çok kalıcı olamadılar. Çekirdek bir ekiple üç dergi çıkarmasına rağmen şirket yine de ekonomik sıkıntılar sürüyordu. 

Dünyada ise yavaş yavaş artan bir gerilim vardı. İspanya iç savaşı ve Çin-Japon Savaşı bütün şiddetiyle devam etmekteydi, Almanya'dan sonra İtalya'da Milletler Cemiyetinden çekilmişti ve savaş artık çok da uzak değil gibi görünmekteydi. Ama tüm bu olanlar Amerika'ya oldukça uzaktaydı. 

1937 yılında Wheeler-Nicholson grubu yeni bir dergi fikri için çalışmaya başladı. Derginin adını hemen belirleyebildiler : Action Comics. Adventure, Fun ve Detective'in yanına uyacak bir isimdi bu. Bu isimde bir Ashcan Edition çıkarttılar hatta. Ashcan Edition 30'lu yıllarda sık rastlanılan bir formattı. Belirli bir dergi ya da  kahraman ismini gözüne kestiren yayıncılar bu isimde, çok hızlı üretilmiş ve sadece ismin telif haklarını korumaya yönelik sayılar çıkartırlardı. 1937 yılında National Allied Publications Action Comics adında bir Ashcan Edition çıkardılar. Sayının kapağı Detective Comics'in 2. sayısı için tasarlanmış fakat kullanılmamıştı. 



1938 yılının ilk ayları National Allied'ın ve çizgi roman dünyasının geleceğini kökünden değiştirecek olaylarla başladı.

National Allied çalışanları yeni dergi için beyin fırtınası yapıyorlardı. Fikirler yeni yeni ortaya çıkmaya başlıyordu. Elde henüz somut bir şey yoktu.

Bu esnada Harry Donenfeld, Malcolm Wheeler-Nicholson'a eşiyle birlikte Küba'ya bir gemi yolculuğuna çıkmasını ve burada yeni fikirler üzerinde düşünmesi için ön ayak olur. Wheeler-Nicholson geri döndüğünde büyük bir sürpriz ile karşılaşır.

National Allied'ın maddi sıkıntı içinde olduğu bir sır değildir. Ama işler 3 yıldır bir şekilde devam etmektedir. Ama 1938 yılı başında  Nicholson Publishing'in borçlarını ödemediği için iflası istenir. Şirketin en önemli iki varlığı yayınladıkları New Adverture Comics ve More Fun Comics dergileridir. Bu dergilere iflas mahkemesi el koyar. Malcolm Wheeler-Nicholson New York'a döndüğünde tanık olduğu manzara budur.

Şirketin resmi tarihi ekonomik durgunluğun şirketi bu şekle düşürdüğünü ve binbaşıyı şirketi satmak zorunda bıraktığını söylese de bazı çizgi roman tarihçileri bu gidişi Harry Donenfeld'in hızlandırdığını düşünmektedir. Çizgi romanın ortaya çıktığı bu yıllar konusunda uzman olan Gerard Jones'a göre Donenfeld sahibi olduğu basım şirketi Independent News'a olan borçlarından dolayı Wheeler-Nicholson'a icra mahkemesinde davayı açan kişiydi. Amacı Wheeler-Nicholson'ın Küba'da olmasından da faydalanarak tüm şirketi ve yayınları tek elde, kendi elinde toplamaktı.

Nasıl olursa olsun 1938 başında icra mahkemesi New Adventure Comics ve More Fun Comics'e el koydu. Bu dergilerin Mart tarihli sayıları yayıncı ibaresi olarak "...published monthly by A.I Menin, rec. Nicholson Publishing Co., Inc." içerdiler. A.I. Menin şirketin iflasına bakan icra hakimidir. Gerard Jones'a göre Menin Donenfeld'in Tammany Hall adı verilen Demokrat Partiye yakın bir klüpten arkadaşıydı. Bu yüzden bu iflas bu derece hızlı bir şekilde gerçekleşmişti.

İki yayını da Donenfeld Independent News adına satın aldı. Wheeler-Nicholson'ın elinden gelecek herhangi bir şey yoktu. İki seçeneği vardı. Ya kalan boçlarını da bir şekilde ödeyip yanında kalacak yazar ve çizerlerle sıfırdan başlamaya çalışacaktı. Şirket hala onundu, ama şirketin 3 yayını da elinden çıkmıştı. Bu olaydan sonra Donenfeld ile çalışması da çok mümkün değil gibiydi. O da yapabileceği ikinci şeyi yaptı. Şirketini Donenfeld'e More Fun Comics'in gelirlerinden bir yüzde karşılığında sattı.

Bu şekilde herşeyi başlatan adam Malcolm Wheeler-Nicholson adete kurulmasında büyük emeği olan çizgi roman dünyasını terketti. Kitaplar yazmaya döndü tekrar. 1968 yılında hayata gözlerini yumdu.

Wheeler-Nicholson denklemden çıktıktan sonra Donenfeld iki yayını da Detective Comics Inc. bünyesine aldı. İki derginin bir sonraki sayılarında Vincent Sullivan tek editör olarak görünürken yayıncı olarak da Detective Comics Inc. ibaresi bulunmaktaydı.

O dönemde çizgi romanların kapaklarına çıkışlarından iki ay sonrasının tarihini attıkları biliniyor. Bunun sebebi çizgi romanların genelde iki ayda bir ya da üç ayda bir çıkması ve çıktıktan sonraki ay "geçen ayın çizgi romanı" diyerek cazibesini kaybetmesini engellemekti. Aylık çizgi romanlar yaygınlaştıktan sonra da bu alışkanlık sürdü ve günümüzde de devam etmekte.

Buna göre iflasın ve satışın Mart1938'de, hatta büyük ihtimalle Şubat 1938'de tamamlanmış olduğu biliniyor. Mart 1938'de çıkan sayılara "Mayıs 1938" tarihi basılmıştı ve bu sayılar Detective Comics Inc.'in yeni çehresinin ilk sayılarıydı.

Devamı: Superman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder