11 Kasım 2012 Pazar

Çizginin Doğuşu V

Kalemler ve Kahramanlar


Malcolm Wheeler-Nicholson yönetimindeki National Allied 1937 yılında Detective Comis'i çıkartarak modern çizgi roman çağını gayrı resmi olarak başlattı. Kahramanlar çağının başlamasına daha bir süre vardı. Ama o zaman National Allied ailesi içerisinde yer alan isimler de birer kahramandı aslında. 

Malcolm Wheeler-Nicholson üzerine daha önce yazılandan da bildiğiniz gibi sadece parası olan bir patron değildi. Çizgi romanlar üzerine bir vizyonu olan ve bu işi seven yaratıcı bir kişilikti. İlk Detective Comics'deki iki uzun hikayeden biri olan ve özel dedektif Bruce Nelson'ı tanıtan "The Claws of the Red Dragon"'u da o yazmıştı. 

Vincent Sullivan derginin editörlerindendi. Henüz 26 yaşındaydı. Çizimler de yapıyordu. İlk Detective Comics'in kapağı onun elinden çıkmıştı. Bir süre daha National Allied için çalışacaktı. Çizgi roman tarihinin ilk yıllarının en büyük olayları onun editörlüğünde gerçekleşecektir. 

Sullivan daha sonra Natinol Allied'dan ayrılır. Kısa bir süre Columbia Comics'de çalıştıktan sonra savaş sonrası çizgi roman dünyasının oyuncularından biri olacak Magazine Enterprises'ı kurar. 1958'e kadar çizgi roman dünyasının içerisinde kalır. Magazine Enterprises kapandıktan sonra o da sektörden ayrılır.


Diğer bir editör Whitney Ellsworth'dü. Vincent Sullivan'in ve Wheeler-Nicholson'ın altında asistan editördü. National Allied'ın ilk yıllarında yardımcı editörlüğe yükselmişti. Bir ara National Allied'dan ayrıldı ve California'da yeni bir hayat kurmaya girişti. Ama New York'a geri dönerek National Allied'da tam zamanlı çalışmaya başladı. Ama  Detective Comics çıktığında ilk sayının editörlerinden biriydi. Bir süre sonra 1950'lerin ortasına kadar yürüteceği bir pozisyona, yönetici editörlüğe geldi. O dönemde Vincent Sullivan'da ayrılmıştı ve National'ın tahmin edilemeyecek kadar büyümesi onun editörlüğünde gerçekleşti.

Daha ilginç bir hikaye E.C. Stoner'ın hikayesidir. Stoner Pennsylvania'da bir maden kasabasında doğmuş siyahi bir Amerikalıdır. Küçük bir çocukken yerel bir mağazada çalışırken mağaza sahibi tarafından çizim yeteneği keşfedilmiştir. Birinci dünya savaşı için orduya yazılır ama savaşa gitmez. 1919'da Pennsylvania Güzel Sanatlar Akademisi'ne girer. 1922'de buradan ayrılır, evlenir ve New York Harlem'e taşınır. 1920'ler Harlem'i zencilerin artık kölelik düzeninin izlerini tamamen attıkları, hala birinci sınıf vatandaş olarak görülmedikleri ama kendi dünyalarında yaşamalarına artık daha az kişinin kötü gözle baktığı bir dönemdi. Bu esnada siyahi kültürün, edebiyatın, müziğin ve sanatın filizlendiği Harlem Rönesansı adı verilen bir devrin ortasında buldu kendini Stoner. Çizmeye yazmaya çalıştı elinden geldiğince. Çizgi roman endüstrisindeki ilk siyahi isim olduğunu söylemek yanlış olmaz herhalde. O dönem "comic shop" adı verilen ufak çizgi roman atölyeleri sektörün büyük bir bölümünü oluşturuyorlardı. Bu atölyelerde çizgi romanlar üretilip yayıncılara satılıyordu. Siyahi bir çizer için böyle bir stüdyo içerisinde yer almak çizdiklerini beyaz yayıncılara satmaya çalışmaktan çok daha kolaydı. Stoner da Harry A Chesler'ın bu tarz atölyesinde çalışır uzun süre. National Allied ile sıkı bir bağı yoktu. Detective Comics'in ilk sayısındaki Speed Saunders hikayesini yazdı ve eskizlerini çizdi. Daha sonra değişik çizgi romanlarda çizimler yaptı. Daha sonra Fawcett'e işler yapan Captain Marvel yazarı Otto Binder'ın atöylesinde bir süre çalıştı. 1950'lerde çizgi roman dünyasından çıktı. 

Creig Flessel fakir bir ailenin çocuğuydu. Manhattan'daki Grand Central Art School'da derslere katılmasına izin verilmesi karşılığında kapıcı olarak çalışmıştı. 1936 yılından itibaren National Allied için çalışmaya başladı. Bir çok sayıda yazarlık, çizerlik ve tarama yaptı. Bir çok ilk dönem National Allied kahramanın hikayeleri onun kaleminden çıkmadır. Sandman'in yaratıcılarından biri olarak geçer, ama bu Sandman'in ilk sayılarından bir çoğunu yazmasından dolayı yapılan bir yakıştırmadır. 

Vin Sullivan National Allied'dan ayrıldığında Flessel ile olan bağını da koparmadı. Flessel uzun süre Sullivan için işler yaptı. Sullivan'ın kurduğu Magazine Enterprises'da yardımcı editör pozisyonunda çalıştı. 50'lerde çizgi roman dünyasının içerisinde, çoğu imzasız bir çok iş yaptı. Daha sonra da çizerliğe devam ettiyse de ana çizgi roman akımının dışında kalmaya başladı yavaş yavaş. 2000'li yılların başında İnternet'in ortaya çıkması ve çizgi romanlar ile ilgili bilgi paylaşımın artmasıyla birlikte Flessel'in 30'lu ve 40'lı yıllarda yaptığı işler daha geniş kitleler tarafından bilinir oldu. Son yıllarını çizgi roman severlerin ilgisi üzerinde bir şekilde panellerde, konvansyonlarda geçirdi. 2008 yılında hayata gözlerini yumdu.

Bu öne çıkan isimler dışında Detective Comics'in ilk sayısında Sven Elven, Tom Hickey, Bill Patrick, Russell "Alger" Cole ve Homer Fleming isimleri künyede yer alan yazar ve çizerlerdi. Ayrıca tek sayfalık bir işiyle 30'ların ünlü karikatür sanatçısı Fred Schwab da dergide yer alıyordu.

Ayrıca derginin belki de en iddialı kahramanı Slam Bradley'i yazan ve çizen daha 23 yaşında iki kafadar da ekibin genç yetenekleriydi. Bu iki kafadar kısa zamandır National Allied'da çalışıyorlardı ama adları duyulacağa benziyordu.



E.C. Stoner

Devamı: Yerinden Oynayan Taşlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder