17 Ekim 2012 Çarşamba

Çizginin Doğuşu IV

Detective Comics


Binbaşı Malcolm Wheeler-Nicholson ve National Allied Inc. 1936 yılında yeni bir dergi çıkarmaya karar verdiler. Binbaşı yayınladıkları iki derginin (New Comics ve More Fun Comics) geçirdiği dönüşümü bir adım daha ileri taşıyacak bir dergi planlıyordu. Dergide yine özgün hikayeler olacak, fakat bu hikayelerin hacmi artacak, tonu daha gerçekçiliğe yaklaşacaktı. Bu amaçla 1936 yılında yeni dergi hazırlıklarına başladı.

Sanatsal anlamda yeni bir dergi çıkarmak zor bir iş olsa da, yeni dergiyi çıkarmanın daha da zor bir yanı mali konulardı. Büyük buhranın dip noktası görülmüş ve ekonomide ilk düzelme sinyalleri gelmeye başlamıştı. Fakat Binbaşının işleri çok da iyi değildi, dergiler ilgi görse de çok borcu vardı. Yeni dergi için daha önce More Fun Comics için uyguladığı modeli uygulayarak yeni bir şirket kurmaya karar verdi binbaşı. Bu sefer şirket kurmanın bir getirisi de borçlu olduğu basımevi sahibi Harry Donenfeld'i de bu şirkete ortak edip likidite sorununu biraz çözmekti.

Detective Comics 1937 yılının mart ayında raflarda görüldü. Daha önce 1936'nın aralık ayında çıkacağına dair reklamlar yapıldıysa da dergi marta anca yetiştirilebilmişti. Son sayfasında Detective Comics Inc. tarafından yayınlandığını belirten neredeyse yarım sayfalık bir künye yer alıyordu.


Dergide okuyucunun ilk defa karşılaştığı 10 karakter ve bunların öyküleri yer alıyordu. Öyküler genelde 6 sayfaydı. Derginin iki ağır topu Bruce Nelson ve Slam Bradley'nin hikayeleri 13 sayfaydı. Bu o zamanın çizgi roman dünyası için çok cesur bir tarzdı. Hala bant karikatürlerin etkisinde olan bir türe tamamen özgün bir hava getirilmişti. Hikayeler anlık gülmeceler değildi. Örneğin Bruce Nelson pulp tarzı bir dedektifti. Okuyucunun hikayeyi 13 sayfa boyunca takip etmesi ve kendinden bir şeyler vermesi gerekiyordu. Çizgi roman büyük bir adım atmıştı.

Detective Comics'de hikayelerin çoğunun tek bir teması vardı. Bir dedektif (genelde ayrıntı verilmiyor dedektimizin polis mi, özel detektif mi yoksa meraklı mı olduğu konusunda) kötü işler yapan bir ya da bir grup insana karşı müdadele veriyor, bazen zor duruma düşebiliyor ama sonuçta bileğinin (Slam Bradley), zekasının (Cosmo), ya da sezgilerinin (Bruce Nelson) yardımıyla olayı çözüyor, kötüleri yakalıyor, mutlu sona ulaşılıyordu.


Bu motif çizgi romanlar için yeni bir motif olsa da 1930'lar Amerika'sı için çok da kurgu bir motif değildi. 20'lerdeki içki yasağı esnasında Amerika'da suç örgütleri inanılmaz bir yükselişe geçmişti. Topluma düzen ve refah getireceği, daha huzurlu bir yaşam tarzı sunacağı düşüncesiyle hayata geçirilen içki yasağı el atından kaçak içki imalatı, içki kaçakçılığı ve yasal yollardan endüstriyel amaçlar için üretilen alkolün el altından içmek için satılması ile pratikte içki yasağının etkisi sadece bu sektörün yer altına inmesi oldu. Yer altına inen içki sektöründe de kontrolü sağlamak için suç örgütleri birbirleriyle savaşmaya başladılar ve bu savaşı kazanan tarafların kaçak içki işini kontrol altına alıp zengin oldu. Buna ekonomik krizin de eklenmesiyle 30'lar Amerikası  suç örgütlerinin yükseldiği, emniyet teşkilatlarının bu örgütleri durdurmakta zorlandığı ve halkın bu örgütlerin nefesini yoğun bir şekilde hissettiği bir yer haline geldi. 

Aynı zamanda sınıf farklılıkları da Amerikan toplumunda daha belirgin hale gelmeye başlamıştı. Kırsal kesim nüfusu, şehirlerde yaşayan fakir işçi sınıfı ve başta siyahlar olmak üzere başka ırka mensup insanların hayatı ile zengin beyaz Amerikalıların hayatı arasında ciddi bir uçurum daha o zamandan oluşmuştu. Bu uçurumun yarattığı toplumsal gerilim Amerikan tarzının da etkisiyle çok ciddi olmuyor ve genellikle ırksal düzlemde kilitleniyordu. 

Böyle bir ortamda Detective Comics'in sunduğu hikayeler insanların tam da umut ettiği şeyleri kurguluyordu. Suçun olağan hale geldiği bir dünyada suçluları yakalayan detektifler, mafyaya kafa tutan güçlü adamlar, adalet duygusu ile hareket eden kahramanlar. Kahraman mitosunun çıkış noktası tam da bu ortamdaki sosyal kavrayıştı. Bir kahramana ihtiyaç vardı ve Detective Comics bir avuç kahraman detektifi bir anda halkın kucağına bırakmıştı.

Detective Comics 2011 Ekim'ine kadar 882 sayı yayınlandı. 2011'de DC'nin tüm çizgi roman evrenini New  52 adıyla reboot etmesiyle Detective Comics tekrar ilk sayısına döndü. Bu zamana kadar Detective Comics Amerikan çizgi roman endüstrisinin aralıksız en uzun süre yayınlanan çizgi romanı oldu. Batman ilk defa Detective Comics'in sayfalarında yaşam buldu ve bundan sonra Detective Comics her zaman geleneksel olarak bir Batman dergisi oldu. Fakat bunun gerçekleşmesi için iki yıl daha geçmesi gerekmekteydi.

Devamı: Çizginin Doğuşu V - Kalemler ve Kahramanlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder