7 Aralık 2014 Pazar

1941, Yaklaşan Savaş, Büyüyen Çizgi Romanlar I

Captain America

1940 yılında Joe Simon Timely Comics editörü olma hikayesini daha önce anlatmıştım. Fakat hikayenin anlattığım kısmı aslında elmanın yarısıydı.

Joe Simon Fox'da çalışırken ve diğer dergiler için de freelance materyal çizerken Jack Kirby isminde bir genç Fox'da çalışmaya başlar. Daha önce Eisner-Iger stüdyosunda çalışmıştır. O da yahudi kökenli bir aileden gelmektedir. Joe Simon hem Kirby ile aynı dünyadan bir insandır, hem de New York City dışından olmasıyla (Joe Simon Rochester ve Syracuse kökenliydi), bir takım elbiseyle çalışmasıyla ve tahminen editörlük yapmasıyla Jack Kirby'i çok etkiler.

Joe Simon'da Jack Kirby'nin ilk işlerini çok beğenir. Onun çok yetenekli olduğunu düşündüğünü hemen yüzüne söyler. Kirby'nin buna cevabı birlikte bir şeyler yapabilecekleri olur. İkili Fox'da birlikte çalışıyordur zaten. Dışarı yaptıkları işleri de birlikte yapmaya başlarlar. Joe Simon Timely'e geçip de ilk editör olduğunda da yanında Kirby vardır; o da Timely'nin ilk sanat direktörü olmuştur.

Bu ortaklık 25 sene sürecektir.


Simon ve Kirby'nin Timely'de ilk büyük işleri Martin Goodman için yeni bir kahraman yaratmaktır. Bu kahramanın ilk taslağını Joe Simon oluşturur. Adı "Super America"'dır. Fakat daha sonra orjinal bir iş yapmadığı hissi Simon'ı çok rahatsız eder. Kendi deyimiyle "Ortalıkta çok fazla süper vardır. Fakat hiç Yüzbaşı (İng. Captain) bulunmamaktadır." İsim Captain America olarak değiştirilir.


Yıllarca biz onu Kaptan Amerika olarak bilsek de aslında o Yüzbaşı Amerika'dır. Steve Rogers ülkesini savunmak için askere giden fakat fiziksel olarak çok güçsüz olduğunu için reddedilen bir Amerikalıdır. Askeri bir deneyde denek olarak kullanılır. Steve Rogers'a bir serum verilir ve fiziksel olarak çok güçlü bir hale gelir. Bu haliyle orduya alınan Rogers Captain America adıyla kötüler ve düşmanlarla savaşmaya başlar.

Captain America Batman'in başını çektiği ve diğer Timely karakteri Human Torch'un da Toro ile katıldığı çocuk yan karakter furyasını daha başından beri takip etmişti. Bucky Steve Rogers'ın birliğinin maskotu bir çocuktu ve Captain America'nın gizli kimliğini tesadüfen öğrendikten sonra onunla birlikte maceralara girmeye başlamıştı.

Martin Goodman Captain America'yı hemen piyasa ile buluşturmak istiyordu. Bu yüzden Torch ya da Sub-mariner gibi Marvel Mystery Comics içinde yer almadı. Daha ilk macerasında kendi isminde bir dergisi vardı : Captain America Comics. 1941 Ocak ayında derginin ilk sayısı çıktı. Joe Simon ve Kirby 10 yıl boyunca Captain America'yı çizmek, karşılığında da kardan %25 almak için bir anlaşma yapmışlardı Martin Goodman ile.

Martin Goodman Captain America konusunda oldukça hırslıydı. Daha ilk sayıdan tek karakterlik bir dergi olarak ortaya çıkmak çizgi roman tarihi için bir ilkti. DC'nin Batman'da yaptığını da ha ilk sayıdan Captain America için de Timely yapmaya başladı, bir çizer ekibi kurdu. Genç çizerler Al Gabrielle ve Al Avison'da Kirby ile birlikte çizim işine ardım ediyorlardı. Bu ekip Golden Age sonuna kadar benzer bir tarzı başarıyla tutturarak üretken bir şekilde Captain America hikayeleri çizecektiler.

Captain America Comics'in ilk sayısı da 1 milyon civarı bir satış rakamına ulaştı. Kapakta Captain America Hitler'e bir yumruk atmaktaydı. DC'nin üstü kapalı savaş göndermelerinden sonra Marvel iyice savaşı ve Nazi düşmanlığını kapağa taşımıştı. Amerika hala savaştan uzaktaydı ama çizgi roman sektöründeki bu değişimden bir şeylerin yaklaşmakta olduğunu görmek mümkündü.

Öbür yandan Martin Goodman mutludur. Joe Simon ve Jack Kirby'de mutludur. Çizgi roman sektörü büyümektedir.

Devamı:

1941, Yaklaşan Savaş, Büyüyen Çizgi Romanlar II

Savaşın Ayak Sesleri: Fifth Column

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder