7 Aralık 2012 Cuma

Rekabet

Martin Goodman

1930'lu yılların sonunda başını Superman ile Detective Comics Inc.'in çektiği çizgi romanlar ekonomik krizin etkileri hala hissedilse de Amerika'da yoğun bir ilgi görüyordu. Pulp romanlar endüstrisi yavaş yavaş yerini çizgi roman endüstrisine bırakmaktaydı.

Martin Goodman büyük buhran döneminde bir çok yere gidip bir çok iş yapmıştı. En son New York'a gelip Harry Donenfeld'in sahiplerinden biri olduğu dağıtım şirketi olan Independent News'de çalıştı bir süre, daha sonra da iki ortakla birlikte bir pulp dergi yayıncısı Columbia Publications'ı kurdu. Buradan da bir süre sonra ayrılan Goodman yine pulp tarzda dergiler yayınlayacak Western Fiction Publishing'i kurdu. 

Kısa zamanda Goodman pulp dünyasında önemli bir yayıncı haline geldi. Bu dönemde bir çok pulp dergi yayınlıyordu Goodman. Bunlar arasında bilim kurgu tarzında Marvel Science Stories ismindeki dergi çizgi roman çağına da taşınacak bir ismin öncüsüydü. Goodman'ın bir diğer yayını Tarzan benzeri bir orman macerası olan yine pulp dergi formatındaki Ka-zar'dı. 

Goodman 1939 yılında çizgi roman dünyasına girmeye karar verdi. O zamana kadar Goodman yayınladığı puld dergiler için Red Circle yayıncı adını kullanıyordu. Ama kullandığı tek şirket adı bu değildi. Wheeler-Nicholson'ın National Allied için yaptığı gibi o da farklı farklı şirket isimleri kullanmayı tercih etmekteydi. Yeni gireceği sektör için de yeni bir isim seçti, Timely Comics

Şirketin sadece iki çalışanı vardı. Martin Goodman editör, yönetici editör ve müdür olarak görünüyordu. Goodman'ın kardeşi Abraham Goodman ise yayıncılığı üstlenmişti. Goodman sektöre hızlı ve pratik bir giriş yapmak istiyordu. İlk çizgi roman dergisi için bir çizgi roman stüdyosu olan Funnies Inc. ile temasa geçti. Bu stüdyo Eisner & Iger ile birlikte çizgi roman dergilerine özgün materyal sağlayan bir iki stüdyodan biriydi. Funnies Goodman için sıfırdan bir dergi yarattı.

1939 yılında Superman neredeyse bir yaşını doldurmuştu, Batman'in ilk macerası yayınlanmıştı. Funnies'in Goodman için yarattığı dergi de bu karakterlerle rekabet edebilmeyi amaçlıyordu. Dergide yıllarca hatırlanacak üç tane önemli karakter yer alıyordu.

Bu karakterlerden ilki Carl Burgos tarafından yaratılan Human Torch'du. Human Torch tüm vücudunu alevler ile kaplayabilen bir androiddi. Aslında ilk öyküsü itibarıyla bir kahramandan çok Frankenstein hikayesinin bir bilim kurgu versiyonuydu Torch. Bir bilim adamı tarafından yaratılmıştı ama daha sonra doğası gereği etrafa zarar vermeye başlayınca yok edilmesi için kanunun, güçlerinden faydalanmak için de kötü adamların hedefi olmuştu.

Human Torch daha sonraki maceralarında bir kahramana evrilecekti ve 1950'lere kadar Timely Comics'in üç büyük kahramanından biri olacaktı. 1960'larda Fantastic Four'un genç üyesi Johnny Storm Human Torch'un bir yeniden yaratımıydı ve android karakter daha sonra istisnalar dışında tekrar çizgi roman sayfalarında yer almadı.

Funnies'in Goodman için yarattığı ikinci karakter Goodman'ın yayınladığı pulp magazinlerin birinin baş kahramanı Ka-zar dı. Ka-zar Afrika'da Kongo ormanlarında öldürülen batılı bir ailenin oğluydu. Orman hayvanlarının arasında büyümüştü. Daha sonraları ailesini öldüren adamdan intikamını alacak ve orman hayvanlarıyla birlikte ormanı beyaz adamın yarattığı kaostan korumaya çalışacaktı. Zaman zaman yolu New York'a bile düşecekti. Yani tam bir Tarzan hikayesiydi Ka-zar. Ama Ka-zar'ın ilk hikayesi daha önce pulp dergisinde de basılan, Ka-zar'ın ailesinin öldürülmesi hikayesiydi.

Ka-zar'ı Bob Byrd'ın orjinal hikayesinden uyarlayan ve çizen Ben Thompson'dı. Ka-zar zaten o günün ortamında garanti bir hamleydi. Tarzan ve ona benzer karakterlerin başarısı, hikayenin belli olması ve daha önce yayınlanmış olması Ka-zar'ı illa ki ilginç kılacaktı.

Ka-zar 1940'ların ortalarına kadar çeşitli Timely yayınlarında yer alacaktı. Ka-zar da Human Torch gibi 1960'larda yeniden yaratılacaktır ve bu yeniden yaratım da Johnny Storm kadar olmasa da ünlü bir karakter olacaktır.

Funnies'in Goodman için yarattığı son karakter çok geniş kitlelere ulaşmasa da çizgi roman sevenler tarafından yakından tanınan bir karakter, Namor the Sub-mariner'dı.

Goodman'ın siparişi geldiğinde aslında Namor zaten yaratılmıştı. Goodman'ın siparişi Funnies'in ilk ciddi işiydi. Bu işten önce sinema salonlarında dağıtılmak üzere bir çizgi roman tasarlamışlardı ve sekiz sinema salonuna bu çizgi romanın taslağını göndermişlerdi. Hiç bir sinema salonu bu çizgi romanı almayı düşünmemişti. Böylelikle Namor'un bu taslakta yer alan ilk macerasını yayınlamak Goodman'a kısmet olmuştu.

Namor deniz altındaki bir krallığın genç prensiydi. Babası bir insandı. Namor'un halkı güney kutbunda yaşarken insanlar bilimsel araştırmalar esnasında Namor'un halkının evini yok etmişlerdi. Namor'un annesi insanlar hakkında bilgi toplamak için bir insan gemisine çıkmış ve geminin kaptanına aşık olmuştu. Ama edindiği bilgiler güney kutbundaki evlerini kurtarmaya yetmemişti. Namor bu hikaye ile insanlardan nefret ederek yetiştirilmişti. İnsan üstü güçleriyle insanlardan intikam almak tek amacıydı.

Namor da Human Torch gibi klasik bir kahraman değildi. 1940'larda onun karakteri de bir değişim geçirerek bir kahramana yakınsayacaktı. Ama o zaman da daha sonra da anti-kahraman özelliklerini her zaman taşımaya devam etti Namor. Günümüze kadar çizgi roman sayfalarındaki yerini korudu. Zaman zaman kötüler saflarına göz kırptı, zaman zaman büyük kahramanlıklar gösterdi. Geniş kitlelerin bildiği ve sevdiği bir kahraman olmadı asla ama çizgi roman severler onu her zaman karmaşık doğasından ve belli sterotiplere uymamasından dolayı çok sevdiler. O daha sonra bir çok örneği görülecek anti-kahraman mitosunun belki de ilk örneğiydi.

Funnies bu kahramanlar dışında bir western hikayersi, bir orman hikayesi, Angel ismindeki 1930-40'larda Timely yayınlarında sık sık boy gösterecek karakterin ilk macerasını ve mizahi bir sayfa ile bir resimsiz hikaye hazırlamıştı Goodman için. Tüm bu materyal ile o zamanların standart basım formatı olan 64+4 sayfa dolduruldu.

Kapağı ünlü bilim kurgu pulp çizeri Frank R. Paul çizdi. Kapakta Human Torch vardı ama farklı bir çizerin elinden çıktığından iç maceradaki Torch'dan oldukça farklı görünüyordu. Çizgi roman takribi Ağustos 1939'da, Ekim 1939 kapak tarihiyle piyasaya çıktı. Goodman çizgi romana eski pulp dergilerinden birinin adından esinlenerek Marvel Comics adını vermişti.


Goodman iyi bir çizgi roman hazırlamıştı ve hazırladığı yayının iyi satmasını bekliyordu. Ama Marvel Comics'in ilk sayısına olan ilgi Goodman'ın tahmin edemeyeceği boyuttaydı. İlk sayı civar şehirlere de dağıtılmak üzere 80.000 kopya basılmıştı. Ama hiç bir yere dağıtılamadan bu 80.000 kopyanın hepsi kısa zamanda satıldı. Goodman şaşkınlıkla karışık bir mutluluk içinde hazırladığı materyalin ikinci baskısını çıkartmak için çalışmaya başladı. Yaklaşık bir aylık bir süre içerisinde, bu sefer kat ve kat daha fazla kopya  basıldı ve bir ay içerisinde ekim yazısının üzerinde bir düzeltme ile kasım yazılmış şekilde Marvel Comics'in  ilk sayısının ikinci baskısı piyasaya çıktı. Bu baskının yaklaşık 800.000 kopya sattığı tahmin ediliyor.

Goodman 900.000 civarı satan bu çizgi romandan o günün parasıyla 90.000 $ elde etmişti. Funnies'e ise sayfa başına sadece 7 $ veriyordu, yani toplam yaklaşık 500 $. Basım ve dağıtım masraflarının 10.000 $ olduğunu varsaysak bile (ki bu çok iyimser bir tahmin) ekstraları da düşersek o günün parasıyla yaklaşık 75.000-80.000 $ civarı bir gelir elde etmişti Goodman ki bu gelir şimdinin parasıyla yaklaşık 1 milyon $'dan fazlaydı. Yani Goodman bir ayda zengin olmuştu.

Detective Comics Inc. aynı zamanda daha oturmuş bir kadroyla, anlık olmasa da biraz daha zamana yayılmış şekilde benzer gelirler elde edebiliyordu, ama onların kalabalık bir yazar çizer editör ve çalışan kadroları vardı ve karları bu yüzden bu seviyelere çıkmıyordu.

Goodman'ın elde ettiği bu müthiş kar çok kısa zamanda akılcı hareketler ve çizgi roman dünyasına yön verecek isimleri yanına toplamasıyla on yıllarca çok verimli ve yaratıcı bir şekilde çalışacak bir çizgi roman üretim merkezi kurmasını sağlayacaktı.

Devamı:

Şavaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder