9 Aralık 2012 Pazar

Savaş

Savaş ve 1939'da Çizgi Roman Sektörü

1 Eylül 1939 günü Alman Üçüncü Reich orduları Polonya'ya girdi. Avrupa'da yaklaşık bir buçuk senedir büyük bir gerilim vardı. Adolf Hitler ilk önce Avusturya'daki Nazilerin çıkardığı olaylarla birlikte Avusturya'yı Almanya'ya katılmaya zorlamıştı. Daha sonra Çekoslovakya'nın Sudetenland bölgesinin Almanya'ya verilmesi için Çekoslovak hükümetine baskı yapmaya başladı. İngiltere ve Fransa Almanya'ya istediğini vererek meseleyi kapatmaya çalıştılarsa da Hitler önce Çekoslovakları bazı topraklarını Macaristan ve Polonya'ya bırakmaya zorladı, daha sonra da Çekoslovakya'nın geri kalanını işgal etti. Bu arada İtalya da Arnavutluğu işgal etmişti. Sıradaki ülkenin Polonya olacağı tahmin ediliyordu, Hitler'in Sovyetler Birliği ile yaptığı Molotov-Ribbentrop Paktı ile adeta bu kesinleşti. İngiltere ve Fransa sıranın Polonya'ya gelmesi durumunda savaşa girmeye karar verdiler ve bu şekilde 1 Eylül'den sonra savaş resmen başladı. Çin, Japonya ve Sovyetler Birliği zaten savaş halindeydiler. 

Amerikan başkanı Franklin Roosvelt hemen Amerika'nın bu savaşta tarafsız kalacağını ilan etti. O tarihte Amerika'nın en büyük gerilimi Çin'i işgal etmesinden dolayı Japonya ileydi. Avrupa kuvvetlerinin paylaşamadıkları meseleler Amerika için daha uzaktı.

Detective Comics Inc. o tarihte altı çizgi roman dergisi yayınlıyordu.

Şirketin en eski yayını More Fun Comics 47. sayıya ulaşmıştı. Çok fazla değişikliğe uğramamıştı bu dergi. Mizahi içeriğin yanında zamanda macera içeriği de yer almaya başlamıştı. Ama hala çizgi roman çağından çok karikatür çağına aitmiş gibi bir havası vardı More Fun Comics'in. Eylül 1939 sayısına bakıldığında Siegel ve Shuster'in Radio Squad isimli macerayı hala çiziyorlardı. Bob Kane 2 sayfalık mizahi bir filler yazmıştı. Yani More Fun Comics Detective Comics Inc.'in yıldız isimlerinin de katkısıyla çok rutin bir şekilde yayınlanmaya devam ediyordu.

Şirketin ikinci yayını olan Adventure Comcis 42. sayıya ulaşmıştı. Temmuz 1939 kapak tarihi ile çıkan Adventure Comics #40'da Detective Comics Inc.'in üçüncü süper kahramanının ilk macerası yer almıştı. Bu kahraman Bert Christman ve Gardner Fox tarafından yaratılan Sandman'di


Gardner Fox ilk günlerinden beri National Allied ve Detective Comics için çalışan bir yazardı. Bir çok ilk dönem National Allied kahramanını yazmıştı. Sandman ise daha sonra çok fazlalaşacak dikkat çekici işlerinden ilkiydi.

Bert Christman ise karikatürler çizerek çizgi roman dünyasına girmiş bir çizerdi. Çok uzun bir kariyeri malesef olmayacaktı. Sandman en çok hatırlanmasını sağlayan eseriydi.

Sandman'in ilk macerası Adventure Comics'de yayınlandığı ay Detective Comics Inc. o sene New York'da Dünya Fuarı (World Fair) için tek atımlık bir çizgi roman çıkarttı. Bir Sandman macerası da bu dergide yer alıyordu. İki macerayı da Bert Christman çizmişti. Adventure Comics'deki macerayı yazan da Christman'dı, Gardner Fox ise New York World Fair Comics'deki macerayı yazmıştı. İki macera da Larry Dead takma imzasıyla yayınlanmıştı.

Sandman kötülerle savaşmak için Birinci Dünya Savaşından kalma bir gaz maskesi takan ve bir gaz silahı kullanan Wesley Dodds adında bir kimyagerdi. Gaz maskesi hem kimliğini gizli tutuyor, hem de kullandığı gazdan etkilenmemesini sağlıyordu. Pulp dedektif tarzının temsilcilerinden biriydi. Batman'e oldukça benzediği söylenebilir bu yüzden.

Sandman karakteri 1930'ların karakterleri arasında yeniden yaratımlarla günümüze kadar gelenlerden biri. Tabi en enteresan yeniden yaratım Neil Gaiman'ın önceki yeniden yaratımlardan birini alıp da kendi bakış açısıyla çizgi roman dünyasının en önemli olaylarından biri haline getirdiği 1989 tarihli Sandman olacaktır. Wesley Dodds'un bu Sandman'le bağlantısının oldukça zayıf olduğu söylenebilir.

Gardner Fox Sandman maceraları yazmaya devam etti, Bert Christman da yazmaya ve çizmeye, ta ki Christman 1941'de Japon-Çin savaşında gönüllü olan Amerikan Gönüllüleri Birliği ile Burma'ya gidene kadar. Christman bu birlikte 3 senedir uçuş eğitimi alıyor ve görev yapıyordu. Action Comics'deki Three Aces karakterlerini de çiziyordu bu arada. Kendi tecrübeleri bu hikayeye ilham oluyordu. 1941'deki Burma görevi ise ilk ciddi savaş tecrübesi olacaktı.

Japonya resmi olarak İngiltere ile Pearl Harbor'a kadar savaşa girmeyecekti. Ama İngiltere Japon-Çin savaşında Burma üzerinden Çin'e yardım etmekteydi. Bu yüzden fiili olarak bir savaş sürüyordu. Japonya Burma'ya saldırdığında Christman'ın birliği Burma'yı savunmaya çalıştı. Christman bir kere hava muharebesinde yaralandı ama paraşütle atlayıp kurtulmayı başardı ve tekrar birliğine döndü, ikinci defa yaralandığında ise paraşütle atlamayı başarsa da bir Japon pilotunun onu farketmesiyle öldü. Özellikle Pearl Harbor sonrasında Amerikan basınında önemli bir propoganda malzemesi oldu Christman'ın hikayesi. Colorado'da doğduğu yerdeki havaalanına onun adı verildi.

1939 Eylül itibarıyla Sandman dışında Adventure Comics'de çok fazla değişikliğe uğramadan yayına devam etmekteydi. Hala macera öyküleri içeren bir dergiydi. 1939 Eylül sayısında en dikkat çekici notlar Jerry Siegel'ın maceralardan birinin hikayesini yazması ve Bob Kane'in çizdiği Rusty and his Pals ve Kane'in bu dergiye de 2 sayfalık bir filler çizmesiydi.

Detective Comics 1939 Eylül'de 31. sayısına erişmişti. Bu sayı Batman'in 5. macerasını içeriyordu, kapakta da Batman vardı. Bill Finger ilk iki hikayeyi yazmıştı. Ama daha sonra editör Whitney Ellsworth Kane'e Finger'ın hikayeleri çok yavaş yazdığını belirterek yerine başka birini bulmasını önermişti. Bu isim Gardner Fox olacaktı. Fox'un yazdığı hikayelerde Batman'in ünlü kemeri ve Bat-gyro ismindeki küçük uçağı da ilk defa yer aldılar. Fox'un yazdığı hikayeler Batman'e ilk yönünü verdi demek çok yanlış olmaz. Batman'in klasik bir dedektif gibi değil de sürpriz faktörünü kullanarak ve bir çok alet edevat yardımıyla hedefine ulaşması ilerleyen yıllarda Batman mitosunun önemli bir parçası olacaktı.

Batman dışında Detective Comics yine aynı tempoda devam ediyordu. Siegel ve Shuster bu dergide de Slam Bradley'i çizmeye ve yazmaya devam ediyorlardı. Siegel Spy isimli macerayı da yazıyordu ayrıca.

Detective Comics Inc.'in çoktan amiral gemisi olmuş dergisi Action Comics'de 16. sayısını Eylül 1939'da çıkarttı. Superman 1 yaşını doldurmuştu artık. Siegel ve Shuster 1939'un başından beri günlük ve haftalık Superman karikatürleri de çiziyorlardı gazeteler için. Paul Cassidy çizimler için Shuster'a hayalet çizer olarak yardımcı oluyordu.

Ayrıca Detective Comics Inc. 1939 yazında bir ilke imza atmış ve Superman adında bir dergi çıkarmaya başlamıştı. Bu dergi sadece Superman'e aitti. İlk sayı yeni çizimlerle desteklenmiş bir şekilde Superman'in ilk dört macerasını tekrar basmıştı. İkinci sayı sonbaharda çıkmış ve bu sayıda da gazete karikatürlerindeki maceralar yeniden yayınlanmıştı. Superman iki dergiye sahip ve maceraları maliyeti düşük olduğundan değil de gerçekten ilgi çektiği için tekrar yayınlanan ilk çizgi roman kahramanıydı.

Bu dönemde Superman ve Batman ile ilgili söylenecek önemli bir şey iki karakter de yavaş yavaş oluşmaya başlasa da önemli bir eksikleri vardı, kötü adamlar. İkilinin mücadele ettiği kötü adamlar hırsızlar, dolandırıcılar, soyguncular gibi küçük kötülerdi. Bu resim ancak popüler kötü karakterler çizgi roman sayfalarına girince değişecekti. Superman için yaratılan Ultra-Humanite ve Batman için Garder Fox'un yarattığı Doctor Death ilk süper kötülerdi. Doctor Death sadece kötü bir bilim adamıydı, Ultra-Humanite da bir bilim adamıydı ama bir bilimsel deney sonunda beyin kapasitesi insan üstü hale gelmişti. En azından süper kötülerin en temel özelliğine sahipti ikisi de: öldü sanılsa bile geri dönmek.

Bu arada Action Comics'de ise Superman'in orjinal maceraları yayınlanmaya devam ediliyordu. Paul Cassidy bu dergideki çizimler için de yardımcı olmaya başlamıştı. Bunun dışında Action Comics eskiyle aynıydı, Bob Kane bu dergide de Clip Carson karakterini çiziyordu.

All-American Comics Eylül 1939'da 6. sayısına ulaşmıştı. Gaines'in çizgi romanı bir bilim kurgu macera dışında hala mizahi maceralar içeriyordu. Jerry Siegel bu dergiye de bir hikayeyi yazarak katkıda bulunmuştu. Bir diğer Detective Comics Inc. ailesi yayını Movie Comics de bu ay son sayısını çıkartarak veda edecekti.

Timely Comics'in hikayesini zaten anlattık. 1939 Eylülünde savaş patlak verdiğinde Martin Goodman Marvel Comics'in ilk sayısının yeni baskısını da çıkartmıştı ve kazandığı parayla kuracağı çizgi roman üreten şirketi kafasında oluşturmaya başlamıştı.

Savaş çizgi roman sektörünü işte böyle bir durumda buldu. Henüz çok uzaktı Amerika için savaş. İnsanlar savaşın ekonomik olarak rahatlama mı yoksa daha da sıkıntılı günler mi getireceğini bile tahmin edemiyorlardı. Çizgi roman sektörü de kendi dertleri ve yeni popülerleşen bu sanatın getirdiği yeni trendlerle meşguldü. Ama hiç şüphesiz her toplumsal olayın olduğu gibi savaşın da çizgi romanlar üzerinde büyük etkisi olacaktı, hem savaş Amerika'ya ulaşmadan, hem savaş esnasında, hem de sonrasında.

Devamı:

Justice Society of America

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder